27. feb, 2017

Mooi maar giftig!

Helleborus,

dodelijk voedsel

Ik loop door de tuin, het ziet er somber uit. Tussen de nog kale stukken prijkt een paarse Helleborus. Ook wel kerstroos genoemd, raar eigenlijk want hij bloeit tussen februari en april en niet met kerst.

Naast Kerstroos wordt de Helleborus ook wel Lenteroos of Heksenkruid genoemd. Heksenkruid? Ja, waarschijnlijk komt die naam van de echte betekenis. Helleborus betekend namelijk dodelijk voedsel. Vroeger werden de wortels vermalen en werd er nieskruid van gemaakt. Verder werd de plant vroeger gebruikt voor het behandelen van zenuwaandoeningen en geestesziekten.

In een boeket

Zelf koop ik de Helleborus ook in op de veiling als snijbloem en verwerk ze regelmatig in boeketten. Aangeraden wordt dan ook om ze NIET op te eten. Zo eng is het niet, er zijn namelijk best wel veel bloemen giftig.

De plant zelf is schitterend en dan met name de bloemen. Mocht je hem in de tuin poten zet hem dan half in de schaduw, de allerbeste plek is onder een bladverliezende boom. En dan is het vooral genieten van hun bloemenpracht in de nog slapende tuin.

Tekst & foto Bloemstylist Bianca Vreugdenhil

Meest recente reacties

21.12 | 11:32

Goedemorgen Lyda, bedankt! Mijn bezorg gebied is het Westland, het mag uiteraard wel opgehaald worden.

21.12 | 10:29

Goedemorgen, je maakt prachtige kerst-bloemstukken en -boeketten
Ik ben op zoek naar een kerststuk op schaal of een mooi boeket op het graf van mijn ouders.Maar ik woon in Zandvoort! Groetjes Lyda

27.01 | 14:57

Hallo E. Broos, op de pagina nieuwsbrief of mail kunt u via het rode woordje "hier" uzelf aanmelden. Ivm privacyregels kan ik het niet voor u doen. Anders zou ik als bedrijf ongewenste mail sturen.

27.01 | 14:19

Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen.

Deel deze pagina